1 Haziran 2016 Çarşamba

OSMAN BEY TÜRBESİNİN YANINDAKİ "İNTİKAM" ANITI

-Bursa’da Osman Gazi Türbesinin yanı başında 11 Eylül 1922 tarihli kitabesi bulunan bir anıt kondu.
-Anıt üzerindeki Türk ve islam dünyasının ortak işareti olan hilal içine  içine “ok” yerleştirildi.
- Anıt kitabesine Bursa’yı Yunanlılar işgal etmemiş, katliam yapmamış gibi “Osmanlı’dan kurtuluş” sözleri yazıldı.
-İntikam anıtı ile ilgili eleştiri yazılarından sonra sayın Abdullah GÜL'ün müdahalesi sonucu adı geçen anıt yıktırıldı. 
                                                          Türbenin yanındaki anıt 
                                  Yunan işgal yıllarında düşman çizmeleri altında Osman Bey türbesi 

 Bursa, Osmanlı’nın kuruluş dönemindeki tarihi başkenti. Yeşil Bursa’nın da en önemli eserleri arasında hiç şüphesiz Osman Gazi türbesini de saymak mümkün. Osman Gazi, Bursa’nın kuşatılması ve fethi esnasında son nefesini vermişti. O’nun naşı Bursa’da kendi adına yaptırılan türbeye konmuştu. Osman Bey, kendisinden sonra 6 yüzyıl kadar sürecek olan Devlete de isim veren Türkmen beyi idi. O’nun temellerin attığı Osmanlı Devleti kısa sürede Balkanlar ve Anadolu’da büyümüş, torunlarının gayretleri ile üç kıtaya da yayılmıştı.
Osman Bey, kendi devletini ve torunlarını  kökleri derinlerde olan ulu bir çınara benzetmişti. Ve öldüğünde de onun adına yaptırılan türbe Bursa için de oldukça önemli idi.
  …
    Aradan geçen yüzyıllar içinde 1919 yılında Bursa Yunan ordusunun işgaline uğradı. Ve o günlerde Yunan Ordusunun Başkumandanı ve de Hükümetin Başbakanı Venizelos, tarihlerde Küçük Asya  Macerası olarak da bilinen Batı Anadolu’nun işgalini yönetmişti. Yunan ordusunun işgaline uğrayan şehir ve köylerde yaşanan zulüm ve faciaları saymakla bitmez.
 Venizelos’un oğlu ve Yunan ordusu subayı olan Sofokles, bir gün Bursa’daki Osman Gazi türbesine gelerek ayakta ve bir eliyle de türbeyi göstererek içindeki kin ve nefret duygularını yansıtan fotoğraf çektirmiş ve savaş hatırası olarak de kendi ülkesine göndermişti.
ANIT ÜZERİNDEKİ YAZILAR

    Aradan geçen zaman içinde Sakarya’da Yunan ordusunun ilerleyişi durduruldu. Bursa 1922 yılında Türk ordusu tarafından kurtarıldı.
    Ve gizli eller Bursa’daki Osman Gazi türbesinin yanı başına kendi akıllarınca Türkiye Cumhuriyetini yüceltmek adına bir anıt diktiler.  Mermer kaide üzerine yerleştirilen anıtın üzerinde hilal şekillerinin içinde bir ok ve tepesinde de bir top mermisi görülüyor. Ve anıt gövdesinde de şu yazılara yer veriliyor:
Burada yatan askerlerin şehid düştükleri muharebe öyle mu'azzam bir zaferle nihayet bulmuştur ki, neticesinde Bursa ikinci def'a fethedilmiş ve kadim Osmanlı hükümeti nihayet bularak yerine Hükümet-i Cumhuriyemiz te'essüs etmiştir. Bu şehidler bu eserlerin abide-i mefharetidir. Mukaddes ruhlarına Fatiha. 19 Muharrem 1341- 11 Eylül1338”…
    Anıtta yazılı olan bu sözlerin sade Türkçe ile karşılığı ise şöyledir:
“Burada yatan askerlerin şehit düştükleri savaş öyle büyük bir zaferle sonuçlanmıştır ki, sonucunda Bursa ikinci defa fethedilmiş (ele geçirilmiş) ve çok uzun ömür süren/yaşayan Osmanlı Hükümeti son bularak yerine Cumhuriyet Hükümetimiz kurulmuştur. Bu şehitler iftiharla dikilen bu anıtın öğünç eseridir. (Hicri)19 Muharrem 1341- (Rumi) 11 Eylül 1338- Miladi 11 Eylül 1922.
    Bu anıtı Bursa şehir merkezine dikilmesini sağlayanlar sanki Bursa’ yı işgal eden yakan yıkan katliamlar yapan askerleri öldüren  Yunan askerleri değil de  tehlikenin kaynağı Osmanlı görülmüştür.
   Hilal içine ok şekli neden yerleştirilmiştir? Hilal, Türk bayrağında da bulunan İslami bir sembol değil midir. Osmanlı’nın yükseliş döneminde üç hilalli bayrak vardı. 19. yüzyıl başlarında hilal ve ön kısmında sekiz parçalı yıldız şekli oldu. Tanzimatın ilanından sonra da 1840’lı yıllarda  alınan karar gereği Osmanlı bayrağı hilal beş parçalı yıldız ve al renk kumaş olarak belirlenmişti. Anlamı ise: Hilal, Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye olan hicretini (göçünü) anlatıyordu. Yıldızın beş parçalı olması da İslamın 5 şartının karşılığı olarak düşünülmüştü. Bayrak’taki al renk ise vatan müdafaasına katılan şehitlerin kanı gibi düşünülmüştü.
    Osmanlı’nın hatırası olan ay yıldızlı bayrak Türk kurtuluş savaşının da değişmez kutsal milli simgesi idi. Aynı zamanda Türkiye Devletinin de benimsediği bayrağın kaynağı idi.
    Bursa’da Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi’nin türbesinin dibinde “Osmanlı’dan intikam alma amaçlı anıt dikenler, hilalin ortasına ok yerleştirmişlerdi. Hilal’i ok ile vurarak onun tehlikesini ortadan kaldırıyorlardı!  Anıt üzerine yazılan yazının son satırındaki tarih bölümünde 11 Eylül 1338 tarihinin karşılığı da miladi olarak 11 Eylül 1922’ye denk geliyordu. Bu tarihte henüz Cumhuriyet rejimi ilan edilmemişti.  Bu anıtı Osman Gazi’nin anıtının dibine dikenler “Cumhuriyetçi görünerek” Osmanlı’dan intikam almak isteyenlerdi. Cumhuriyetçi olmak halkın inandığı dini, tarihi kültürel değerleri yok sayarak baskı altına almak mıydı! Birileri Cumhuriyetçilik oynayarak veya gizli bir düşüncenin temsilciliğini mi yapıyordu?
………………………………………………………

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder