27 Temmuz 2016 Çarşamba

ARKEOLOG FATİH GÜLŞEN'DEN MAGARSUS TARTIŞMASINA CEVAP YAZISIDIR

                                         
                                          VANİR KENTİNDEKİ TARİHİ TİYATRO
 
Çukurova Arkeolojisi üzerinde yaptığı bilimsel araştırmalar ve kazılarla tanınan sayın Fatih GÜLŞEN, Cezmi YURTSEVER'in  "Uydurma MAGARSUS Antik kentin gerçek isminin VANİR" olduğu görüşlerine cevap yazmıştır.
Sayın Fatih Gülşen'in cevabını aynen yayınlıyoruz:

"FATİH GÜLŞEN

    Cezmi bey keşke bu çalışmayı sayfamda paylaşmadan ve hatta hiç yayınlamadan önce sizi misafir etseydik ve çalışmalarınızı okuma fırsatı bulabilsek çok daha iyi olacakmış. Öncelikle çalışmalarınıza ve emeklerinize sağlık. Malumunuz bu konunun tartışma yeri tabiki burası değil ama madem konu tarafınızca buraya taşınmış durumu buradan çok kısaca özetlemek gerekirse bugün ismi Karataş olan bu yerleşimin yaklaşık 1500 yılları civarındaki ismi Vanir, İ.Ö. 4 yy. sonlarındaki ( yani günümüzden yaklaşık 2400 yıl önceki ismi) ise Hellence Magarsus'dur. Kent Magarsus ismini yerleşimin içinde kalıntıları tespit edilmiş olan ünlü Athena tapınağındaki Athena Magarsia rahibelerinden almaktadır. Bu isim kentteki yazıtlarda da okunduğu gibi kentin bastırmış olduğu sikkelerde (metal paralarda) da okunabilmektedir. Kentin daha daha önceki ismi ise arkeolog ve özellikle de eski çağ dilleri bilimleriyle uğraşan meslektaşlarımızın ön gördüğü üzere Hititçe (günümüzden yaklaşık 4000-3200 yıl önce) Marlos olduğu düşünülmektedir. Hititçe Marlos ana tanrıçanın gölü anlamına gelmektedir. Tıpkı bu gün halen bu bölgede bol miktarda bulunan lagünler, göletler vs. olduğu gibi. Yerli ve yabancı konunun uzmanı pek çok bilim insanı bu çalışmaları sürdürmekte ve okunan tüm bu eski çağ yazıtları yayınlanmaktadır. Tarih boyunca tüm dünya ülkelerindeki bir çok kentin isminin defalarca değişmesi gibi bu gün adı karataş olan bu güzel ilçemizin adı belki 500-600 yıl sonra başka bir isimle tekrar ve takrar değişebilecektir. Tarih boyunca kentlerin isimleri, bu isimlerin kökleri, bu köklerin ve isimlerin anlamları, bu anlamların nereden ve nasıl kazanıldıkları vs vs....... gibi bir çok konu Eski Çağ Dilleri Bilimleri Uzmanları ile Arkeologların çalışma alanlarından bazılarıdır. 2. bir husus olan Ceyhan nehrinin misis'den başlayarak tek ya da 2 kol üzerinden akması durumu ise yine bu konuda da jeologların, jeo fizikçi uzmanların çalışmaları gösteriyor ki tarihte hangi dönemlerde Ceyhan nehri taşmıştır, hangi tarihlerde güzargahları değişmiştir, yüzyıllara göre yağış durumları ve nehrin bu yağışlardan etkilenmesi süreci ve antik depremlerin yılları ve yine bu yıllardaki taşkınlar etraflıca çalışılmış konular içindedir ve uzmanlar her geçen gün yeni buluntuları zaten bilimsel yayınlarda sonuçları paylaşmaktadır.

      SADETE GELECEK OLURSAK KISACASI Buradan Kültür Bakanlığı'na, Valiliğe, Üniversitelere ve bilimum kurumlara çağrı yapacak acil bir durum yoktur. Hassasiyetiniz için teşekkür eder bu güzel çalışmalarınızda başarılarınızın devamını dilerim. Emeklerinize sağlık. Saygı ve selamlarımla...

1 yorum:

  1. Cezmi yurt sefere yapış olduğum yorumu yayınlamadıgı için çok kır gınım bazı arştırmalarına olumlu yorumlar yapıldığında yayınlanıyor,yanıldığını dair bir eleştiri yapıldığında aynı bölgeli gi göstermiyor ,nasıl bir araştırmalıdır anlayamadım.
    Fatih bey sizlere kolay gelsin 2.ci yazıtıda bulmanız dileği ile!Başarılar dileri

    YanıtlaSil